Liljendahls Bygg

 • Registrera dig
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.
 • Sök
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/17/165717/liljendahlsbygg.se/public_html/plugins/content/uddeim_pms_contentlink.php on line 50

Fackförbundet Byggnads varslar om konflikt. Drygt 3 000 arbetare berörs.

Skicka sidan Skriv ut PDF

 

Byggnads sade den 30 september 2008 upp avtalet.

Man skriver att BI har ”fört in frågor om löneformer och förändrad maktbalans mellan parterna” i förhandlingarna, medan Byggnads förslag från början inte innehöll några lönepåverkande faktorer

 

 

”Byggnads lade igår den 31 mars ett bud som till stor del liknar det bud medlarna lämnade den 23 mars med några smärre justeringar som är positiva både för Byggnads och arbetsgivarna. Detta för att på alla sätt undvika varsel. Trots att arbetsgivarna gick med på medlarbudet förra veckan sa de igår nej till Byggnads bud”, skriver Byggnads i en pressrelease.

– Byggnads ställer sig positiva till medlarnas förslag om en process för framtagande av ny bestämmelse för lönegranskning. För att lönegranskningen, under processens gång, inte ska stå i strid med PuL och avgörandena i Datainspektionen och Länsrätten har Byggnads föreslagit två alternativ för att lösa granskningen. Antingen att granskningen endast ska gälla Byggnads medlemmar, eller att inrapporteringen av lönestatistik ska upphöra. BI har avvisat Byggnads bägge förslagen trots att dessa följer BI:s krav och Datainspektionens beslut, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads på hemsidan.

De skriver även att ”det är oansvarigt av BI att under rådande lågkonjunktur agera så att parterna hamnar i en varselsituation” och att det inte finns något alternativ nu förutom att slutligen säga upp avtalet och lägga ett varsel.

Fackförbundet säger att om varslet utlöses den 15 april så anser de att konflikten är framprovocerad av Sveriges Byggindustrier.

- Det är ganska kraftigt. Förra gången lade vi det försiktigt för att få någon rörelse i förhandlingarna 2007. Nu är det bättre att lägga ett som gör att vi får genomslag och som gör att vi kan lösa frågan, säger Byggnads ordförande Hans Tilly till TT.

Byggnads har informerat Medlingsinstitutet om varslet.

- Nu är det Medlingsinstitutet som får säga om det ska in.

En rad företag och orter berörs av strejkvarslet. Bland annat berörs Peab Sveriges arbete vid akutmottagningen vid UMAS i Malmö och NCC:s arbete vid SCA Packaging Munksund i Piteå.

Den arbetsplats som drabbas av det största strejkvarslet är NCC:s arbete i Sollentuna centrum utanför Stockholm. Där berörs 130 personer.

- Det gäller att hitta arbetsplatser som är effektiva ur vår synpunkt, säger Hans Tilly.

 

TT Nyheter 

 

 
Annons

Nyhetsbrev

Certifikat

Sveriges Byggindustri   SAK     ID06
 

Ekenäs Hus

ekenashus


Går du i byggtankar? Vi säljer och representerar Ekenäs hus i Halland, exklusiva hus med kvalitet in i minsta nubb.

Vi har erfarna säljare som kan allt om Ekenäs hus, tomter, grunder och bygglov.

Beställ Ekenäs hus produktblad redan idag!

Du kan också kontakta Per Liljendahl på telefon 0346-690 030 eller genom detta formulär